Halim er hovedpersonen i den svenske boka ’et øye rødt.’ Halim er en marokkansk gutt som er født og oppvokst i Sverige. Men selv om han aldri har vært i hjemlandet sitt mener han det er veldig viktig å beholde sin arabiske kultur. Han holder sin arabiske kultur veldig kjært, og vil ikke – selv om han har bodd i Sverige hele livet sitt – bli for integrert i svensk kultur. Noe som påvirker han veldig er det med at faren har ’gitt opp’ og blitt integrert. Faren som også er marokkansk, serverer for eksempel kjøttboller – som er veldig typisk svensk, og han har et fokus på å lære seg svensk veldig godt.
På den andre siden av spekteret har vi Dalanda, en dame som tviholder på sin arabiske kultur og meninger. Dalanda blir Halims store forbilde, og han påvirkes også veldig av henne. Hun forteller Halim diverse historier fra den arabiske verden, og det er hun som overbeviser Halim til å skrive arabisk i en dagbok. Han er veldig ung, kanskje 13-14 år, så han er i en alder hvor han lett blir påvirket av andres ståsted og meninger.
Jeg fikk den følelsen at Halim i begynnelsen av boka kun har den arabiske delen av ham som en ’hobby’, en lidenskap som han egentlig ikke gjør noe særlig med. Men det er når skolen legger ned morsmålsundervisning at det virkelig utløses noe hos ham. Han blir tagget for eksempel ned doene på skolen, og han fikk et høyere temperament, noe som gjorde at han havnet i slåsskamper senere i boka.
Så for å oppsummere; han er en ung marokkansk gutt som på en måte prøver å finne seg selv gjennom den arabiske kulturen. Han føler seg også ganske fortapt føler jeg, en konklusjon som jeg har kommet fram til på grunn av at faren har blitt veldig integrert og foreldre er jo en viktig person når et barn utvikler seg. Men også når skolen legger ned morsmålsundervisningen, og siden språk er en veldig viktig del av kulturen, mener jeg det er to viktige faktorer for hvordan han endres i løpet av boka.